Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Dom kallar oss mods
Filmen Dom kallar oss mods är en dokumentär från 1968 om livet för Gustav Svensson och Kenneth Gustafsson, två ungdomar som bor på gatan.
Förutom Svensson och Gustafsson, finns även Stefan Jarl med i filmen som berättare.
Filmen handlar om gatukulturen i Stockholm på 1970-talet.
Filmen börjar med berättelsen om en av deras vänner, Tompa, som berättar om sitt liv på ett barnhem och på ungdomsanstalter.
Han kommenterar om hur lite frihet livet innehåller, även om den tid han tillbringade som Svenssons och Gustafssons vän förmodligen var den friaste och bästa tiden i hans liv.
Mycket av filmen handlar om att visa istället för att berätta.
Till exempel ser vi klipp på ungdomar som lever fritt på Stockholms gator.
Det finns också klipp på dem när de tigger mat, cigaretter och öl, och man får även se dem göra narr av saker som de passerar.
Dokumentärmakarna skaffar en lägenhet åt de två ungdomarna, som för det mesta har sovit på gatan, och i gengäld delar de med sig av sin barndom med kameran.
Svenssons far söp sig själv till döds, medan Gustafssons far försökte strypa honom med en slips.
Efter dessa berättelser, går de till en nattklubb dit många ungdomar går.
De beslutar att åka och besöka en barndomsvän som bara bor en kort tågresa bort, men de stannar inte där eftersom Svensson tycker att staden är för tråkig.
Till sommaren är de hemlösa igen och deras förhållande är ansträngt, Svensson tycker inte att Gustafsson har varit en god vän sedan han fick en flickvän.
Filmen slutar med att Svensson grips och att Gustafsson läser en tidning.

Comments

Hide