Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Mitt liv som hund
Filmen Mitt liv som hund från 1985 är baserad på boken med samma namn av Reidar Jonsson.
I filmen spelar bl.a. Melinda Kinnaman, Anton Glanzelius och Tomas von Brömssen.
Filmen handlar om en stökig pojke vars mamma är utom sig att försöka lista ut hur man ska hantera honom.
Utan att pojken Ingemar vet om det är hans mor döende, så han och hans syster skickas att bo med olika släktingar.
Ingemar flyttar in hos sin morbror Gunnar och moster Ulla i en liten stad som är fylld med en del excentriska människor. I staden möter pojken en man som inte gör något annat än att reparera taket på sitt hus om och om igen och grannen på nedre våningen låter pojken läsa en underklädeskatalog till honom.
Ingemar åker tillbaka hem för en kort tid, men hans mor hamnar på sjukhus och avlider.
När Ingemar återkommer till sin morbror Gunnar, har saker och ting förändrats.
Mannen han brukade läsa underklädeskatalogen till har dött och en grekisk familj har flyttat in på nedervåningen.
Det slutar med att två flickor slåss om Ingemar, och han drar i en av flickornas ben och börjar skälla som en hund. Flickan drar in Ingemar till en boxningsmatch, då hon berättar att hans älskade hund faktiskt har avlivats och inte lämnats till något djurhem.
Ingemar låser då in sig i sin morbrors sommarstuga och försöker fundera ut hur han ska handskas med ångesten han känner, både över förlusten av sin mor och upptäckten att hans hund också är död.

9 Comments

Hide
Please to leave a comment.
😄 😞 😳 😁 😒 😎 😠 😆 😅 😜 😉 😭 😇 😴 😮 😈 ❤️️ 👍

SwedishPod101.com Verified
Thursday at 06:30 PM
Pinned Comment
Your comment is awaiting moderation.

Mitt liv som hund

Filmen Mitt liv som hund från 1985 är baserad på boken med samma namn av Reidar Jonsson.  I filmen spelar bl.a. Melinda Kinnaman, Anton Glanzelius och Tomas von Brömssen. Filmen handlar om en stökig pojke vars mamma är utom sig att försöka lista ut hur man ska hantera honom. Utan att pojken Ingemar vet om det är hans mor döende, så han och hans syster skickas att bo med olika släktingar.

Ingemar flyttar in hos sin morbror Gunnar och moster Ulla i en liten stad som är fylld med en del excentriska människor. I staden möter pojken en man som inte gör något annat än att reparera taket på sitt hus om och om igen och grannen på nedre våningen låter pojken läsa en underklädeskatalog till honom. Ingemar åker tillbaka hem för en kort tid, men hans mor hamnar på sjukhus och avlider. När Ingemar återkommer till sin morbror Gunnar, har saker och ting förändrats.

Mannen han brukade läsa underklädeskatalogen till har dött och en grekisk familj har flyttat in på nedervåningen. Det slutar med att två flickor slåss om Ingemar, och han drar i en av flickornas ben och börjar skälla som en hund. Flickan drar in Ingemar till en boxningsmatch, då hon berättar att hans älskade hund faktiskt har avlivats och inte lämnats till något djurhem.

Ingemar låser då in sig i sin morbrors sommarstuga medan försöker fundera ut hur han ska handskas med ångesten han känner, både över förlusten av sin mor och upptäckten att hans hund också är död.

 

SwedishPod101.com Verified
Tuesday at 07:45 PM
Your comment is awaiting moderation.

Hej Greg,

Wow du har verkligen koll på de svenska filmerna! Jag tycker att Ronja Rövardotter och Sunes sommar är väldigt charmiga. (Wow, you really know the Swedish films! I think that Ronja Rövardotter and Sunes sommar are very charming.) 😇


Jag har hört att det finns några riktigt bra svenska serier, men jag har inte sett några ännu. (I've heard that there are some really good Swedish series, but I haven't seen any yet.)


VickyT

Team SwedishPod101.com

Greg
Monday at 03:40 AM
Your comment is awaiting moderation.

Hej Vicky!


Jag har köpt boken My life as a dog, och har läst lite, men den är så mycket tröttsam med barn fantisier och snicksnacker, dumheter, struntpratar. Han fortfarande har sagt ingenting om hans syster utom att hon finns. Jag tycker att filmen är mycket bättre med mindre snicksnacker.


Jag har sett filmen, Låt den rätte komma in. Det är en mörk film.


Det bästa älskade svenska filmer jag har sett är, Så som i himlen och A r n, the Knight Templar. Och The girl with the dragon tatoo är bra att se. Jag har en hela världen dvd spelare och har köpt några svenska dvds när jag besökte Sverige. Jag har Jönsson Ligen, Beck, Älskar,älskar inte, nåt i kikaren, f(cking Åmål. Jag gick av tåget en gång på Åmål att besöka en vän i några dagar.

SwedishPod101.com Verified
Wednesday at 07:59 PM
Your comment is awaiting moderation.

Hej Greg,

Tack för de fina orden om svenska filmer och böcker. Har du läst boken eller tittat på filmen "Låt den rätte komma in". Jag vet att de också har gjort en Amerikansk film om denna, men den svenska är mycket bättre!


(Thank you for the nice things you say about Swedish films and books. Have you read the book or seen the film "Let the right one in". I know that there's an American film too, but the Swedish one is much better!)


VickyT

Team SwedishPod101.com

Greg
Saturday at 10:59 PM
Your comment is awaiting moderation.

Nu kan ni se filmen på youtube.


Svenska filmer och böcker visa den nakna sanningen. Amerikanerna har isolerats och inte vana vid att se allt i film eller i boken. Jag besökte Steninge Slott och tittade på glaset blåser. För mig, filmen har så många små pärlor av svenskt liv samtidigt som jag var en pojke.

SwedishPod101.com Verified
Wednesday at 04:54 PM
Your comment is awaiting moderation.

Hej Greg,

Tack för tipset, jag ska titta på filmen när jag hinner! (Thank you for the tip, I'll watch the film when I have time!) 👍


As for your question, you can say "du kan lära dig" (you can learn - singular) or "ni kan lära er" (you can learn - plural). 😇


VickyT

Team SwedishPod101.com

GREG
Friday at 12:56 AM
Your comment is awaiting moderation.

Jag har inte läsat boken men jag tycker att den är lite annorlunda. Jag tycker att det var en syster i boken, men den bror i filmen är så mycket mer dramatisk med dåligt uppförande. Titta på filmen och ni kan lära sig några dåliga ord. (jag skrev ''lära sig'' men undrar om det skulle vara, ''ni kan lära dig'')?

SwedishPod101.com Verified
Thursday at 11:22 AM
Your comment is awaiting moderation.

Hej Gregory,

Tack för din kommentar. Jag har faktiskt inte sett filmen själv, men det låter som att du känner till filmen väl. Kanske bättre än oss haha. Du har rätt, "släktingar" betyder ju faktiskt flera familjemedlemmar. (Thank you for your comment. I haven't actually seen the film, but it sounds like you know it well. Maybe better than us haha. You're right, "relatives" does mean several people from the family.) 👍


VickyT

Team SwedishPod101.com

GREGORY WIXTROM
Saturday at 10:36 PM
Your comment is awaiting moderation.

Jag förstår inte om sats som gäller om Ingemar ''och hans syster skickas att bo med olika släktingar''. Jag tycker att det skulle vara ''hans bror''. Hans syster fanns inte. Ingemars bror skjutar honom på huvudet. Det var hans bror som sade ''håll käften, för fann!'' Jag tittade filmen många, många gångar och den här tiden har jag ett speciellt minne om när han och hans bror skickas till. En stor minne jag har är bröder med deras morbro körande woody panelbilen och hur panelbilen lät. Min morfars panelbil ljöd desamma.