Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hej allihopa, jag är Engla.
Som ni kanske vet så firar även vi i Sverige nyår! Vi firar med familj eller vänner, och avslutar med fyrverkerier för att välkomna det nya året! Nyårsafton infaller varje år den 31a december.
I den här lektionen kommer du få lära dig om hur vi firar nyår i Sverige, varför vi gör som vi gör och vilka speciella traditioner som finns i anknytning till nyårsfirandet.
Vet du vilka de två vanligaste nyårslöftena är i Sverige?
Vi ger er svaret i slutet av den här videon.
Nyår firas väldigt olika beroende på hur gammal du är och vad dina intressen är. En familj med unga barn firar oftast tillsammans och lagar en god middag som ofta innehåller hummer eller oxfilé. Nyårsafton ska kännas så lyxig som möjligt, så de vuxna brukar även dricka champagne. Efter middagen är det inte ovanligt att man spelar brädspel tillsammans, äter chips och kollar på tv. Den engelska sketchen Grevinnan och Betjänten har sänts i svensk tv sedan 1976 och har blivit tradition att titta på!
Om du är tonåring eller bara inte har egna barn så firar du nog hellre med vänner och bekanta och har en stor eller mindre fest. Oftast klär man upp sig i finkläder#, gärna med glitter. Man måste ju vara fin inför det nya året! På nyårsafton dricks det även väldigt mycket alkohol och folk brukar bli redigt berusade långt innan tolvslaget.
I båda dessa fall brukar nyårsafton avslutas med ett stort fyrverkeri! I Sverige är det tradition att skjuta upp sina egna raketer eller bara titta på andras! När klockan slagit tolv skjuter man upp sina raketer, skålar i champagne och avger sina nyårslöften. Ett vanligt fenomen är även att ge någon en nyårspuss.
Som jag nämde tidigare är det i Sverige tradition att titta på den engelska sketchen Grevinnan och Betjänten på nyårsafton. Trots att den är från Storbritannien så har den aldrig visats i brittisk tv och är helt okänd där!
Och nu ska ni få svaret på quizet vi hade tidigare.
Vet du vilka de två vanligaste nyårslöftena är i Sverige?
Svaret är att börja träna och att sluta röka! Det är vanligt att man efter nyår vill förändra sin livsstil till det bättre och bli hälsosammare och få bort de extra kilon man lagt på sig under julen!
Hur var den här lektionen? Lärde du dig något intressant?
Hur firar du nyår i ditt land?
Lämna oss en kommentar på SwedishPod101.com. Vi ses nästa lektion!

Comments

Hide