Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hej allihopa, jag är Engla.
Som ni kanske vet så firar även vi i Sverige nyår! Vi firar med familj eller vänner, och avslutar med fyrverkerier för att välkomna det nya året! Nyårsafton infaller varje år den 31a december.
I den här lektionen kommer du få lära dig om hur vi firar nyår i Sverige, varför vi gör som vi gör och vilka speciella traditioner som finns i anknytning till nyårsfirandet.
Vet du vilka de två vanligaste nyårslöftena är i Sverige?
Vi ger er svaret i slutet av den här videon.
Nyår firas väldigt olika beroende på hur gammal du är och vad dina intressen är. En familj med unga barn firar oftast tillsammans och lagar en god middag som ofta innehåller hummer eller oxfilé. Nyårsafton ska kännas så lyxig som möjligt, så de vuxna brukar även dricka champagne. Efter middagen är det inte ovanligt att man spelar brädspel tillsammans, äter chips och kollar på tv. Den engelska sketchen Grevinnan och Betjänten har sänts i svensk tv sedan 1976 och har blivit tradition att titta på!
Om du är tonåring eller bara inte har egna barn så firar du nog hellre med vänner och bekanta och har en stor eller mindre fest. Oftast klär man upp sig i finkläder#, gärna med glitter. Man måste ju vara fin inför det nya året! På nyårsafton dricks det även väldigt mycket alkohol och folk brukar bli redigt berusade långt innan tolvslaget.
I båda dessa fall brukar nyårsafton avslutas med ett stort fyrverkeri! I Sverige är det tradition att skjuta upp sina egna raketer eller bara titta på andras! När klockan slagit tolv skjuter man upp sina raketer, skålar i champagne och avger sina nyårslöften. Ett vanligt fenomen är även att ge någon en nyårspuss.
Som jag nämde tidigare är det i Sverige tradition att titta på den engelska sketchen Grevinnan och Betjänten på nyårsafton. Trots att den är från Storbritannien så har den aldrig visats i brittisk tv och är helt okänd där!
Och nu ska ni få svaret på quizet vi hade tidigare.
Vet du vilka de två vanligaste nyårslöftena är i Sverige?
Svaret är att börja träna och att sluta röka! Det är vanligt att man efter nyår vill förändra sin livsstil till det bättre och bli hälsosammare och få bort de extra kilon man lagt på sig under julen!
Hur var den här lektionen? Lärde du dig något intressant?
Hur firar du nyår i ditt land?
Lämna oss en kommentar på SwedishPod101.com. Vi ses nästa lektion!

15 Comments

Hide
Please to leave a comment.
😄 😞 😳 😁 😒 😎 😠 😆 😅 😜 😉 😭 😇 😴 😮 😈 ❤️️ 👍

SwedishPod101.com Verified
Friday at 06:30 PM
Pinned Comment
Your comment is awaiting moderation.

Hur firar du nyår i ditt land?

How do you celebrate New Year's Eve in your country?

SwedishPod101.com Verified
Wednesday at 10:50 PM
Your comment is awaiting moderation.

Hej Bernie,

Tack så mycket! Det gör oss jätteglada att du tycker om lektionerna och uppskattar vårt team. 😄

(Thank you so much! It makes us really happy that you like the lessons and appreciate our team.)


Vicky

Team SwedishPod101.com

Bernie
Tuesday at 05:20 PM
Your comment is awaiting moderation.

Jag kommer från Bayern när man firar nyårsafton alltid med "dinner for one", det spelas även vid många amateur skådespelargrupper!

Jag hade min finaste nyårsfest i Edinburgh, när vi dansade utan paus till midnatt. Det var helt otroligt...


Jag älskar den här lektionen med Engla !

Det är en fint upplevelse för mig, när jag kan inte bara höra det svenska uttalet utan också se det.

Grattis till swedishpod teamet !!

SwedishPod101.com Verified
Friday at 02:26 PM
Your comment is awaiting moderation.

Hej Steve,

Wow! Det låter som att ni slår på stort i Skottland när ni firar nyår! Om jag jämför din fantastiska berättelse med hur vi brukar fira nyår i Sverige så låter Skottland betydligt mer intressant! Nästa gång får du gärna inkludera en liten engelsk text också så alla svenska elever kan ta del av informationen oavsett svenska nivå. 😮😆❤️️👍


(Wow! Sounds like you go big when you celebrate New Year in Scotland! If I compare your amazing story with how we usually celebrate New Year in Sweden, then Scotland sounds much more interesting! Next time, you are also welcome to include a short English text too so that all the Swedish students can take part of the information no matter which level they're at.)


Underbart skrivet! (Wonderfully written!)


Vicky

Team SwedishPod101.com

Steve Scott
Thursday at 07:36 PM
Your comment is awaiting moderation.

Nyår i Skottland - del 5

Nyårsfirande kan fortsätta i flera dagar eller veckor (”first-footing” fortsätter tills mellan-januari). Och i Lerwick, huvudstan på shetlandsöarna, nyårsäsongens slut betecknas av ”Up Helly Aa” festivalen, på den sista tisdagen i januari. Männen klä sig i vikingdräkt, och det händer en facklampad procession genom stan. Det kulminerar med bränningen av ett vikingaskepp i hamnen.

Därefter sover vi till nästa nyårsafton !


Steve Scott
Thursday at 07:35 PM
Your comment is awaiting moderation.

Nyår i Skottland - del 4

I Kirkwall, huvudstan på orkneyöarna, har de ”the Kirkwall Ba’ Game” (bollspelet) på nyårsdag. Det finns två lag, ”Uppies” och ”Doonies” (mer korrekt, ”Up-the-Gates” och ”Doon-the-Gates”: här ordet ”gate” betyder ”gata” – an annan koppling med de nordiska språken), som består av hundratals män. Uppies försöker att flytta bollen till en vägg i stans södra del, Doonies försöker att flytta den in till Kirkwalls hamn, vid nordsidan. Spelet brukar pågå mellan 5 och 8 timmar.


Steve Scott
Thursday at 07:33 PM
Your comment is awaiting moderation.

Nyår i Skottland - del 3

Efter midnatt har vi traditionen ”first footing”, d.v.s att vara den första personen som korsar tröskeln av huset av en vänn eller granne. Besökare tar med en bit kol, mördegskaka, fruktkaka (som kallas för ”black bun”), eller whisky. Traditionellt, det anses lycklig om den ”first-foot” är en lång, mörkhårig man (enligt en viking vidskepelse, en blond främling som kommer till ditt hus är ett dåligt förebud). Vanligt nuförtiden tar man med ”bara” en flaska whisky.

I städer vid vattnet (som stan när jag bor), på nyårsdag kläder vissa folk på maskerkläder och (ofta alltjämt full) springer in i det kalla vattnet. Vi kallar den för ”the loony dook” (galen dykning) (igen kan man se likheten mellan orden ”dook” och ”dyk”).


Steve Scott
Thursday at 07:31 PM
Your comment is awaiting moderation.

Nyår i Skottland - del 2

När klockan slår tolv (vi kallar denna för ”the bells”), man sjunger ”Auld Lang Syne” ((dagar) av länge sen – här kan man se likheterna mellan de skotska och svenska språken), en dikt skriven av Robert Burns året 1788. På den sista strofen, man håller armarna i kors och tar handen av personer som stannar bredvid.

I Stonehaven, i nordöstra Skottland, börjar den ”Fireballs” Ceremonien strax efter midnatt. Vissa av invånare marscherar genom stan, och svängar en brinnande boll kring huvudet (var man har sitt eget recept till det brännbart ämnet), medan tusentals tittar på. Ideen är att bränna bort de dåliga andar från det gammalt året.Steve Scott
Thursday at 07:29 PM
Your comment is awaiting moderation.

Nyår i Skottland - del 1

Här i Skottland kallar vi nyårsafton för ”Hogmanay” – ordets ursprunget är osäkert, det finns många olika teorier. Många människor tror att ordet (med andra av dagens traditioner) har vikinga ursprung.

Nyår är vår största, viktigaste helgen. På Hogmanay får Edinburgh (vår huvudstad), omkring 80,000 besökare från hela världen som festar i gatorna och njutar en rockspelning i trädgården vid huvudgatan, Princes Street. Det är världens största fest. De flesta städerna gör liksom men på en mindre skala. Många människor bjuda in vänner in till huset och festar och dansar hela natten.

Många föreningar och sällskap har formella bjudningar med traditionell scotsk dans. Männen är klädd i den traditionella skotska kjolen, som kallas för ”kilt”.


SwedishPod101.com Verified
Monday at 06:39 PM
Your comment is awaiting moderation.

Hej Steve,

Ja, det låter ju verkligen som en slump! (Yes, that really sounds like a coincidence!) 😮

Har brukar du fira nyår? (How do you usually celebrate New Year's?)


Vicky

Team SwedishPod101.com

Steve Scott
Monday at 10:32 PM
Your comment is awaiting moderation.

Hej Vicky!

Jag har aldrig sett ”Dinner for One”. Av en tillfällighet, några månader sen, en vänn berättade om att en gammal film som aldrig hade spelats i Storbrittanien skulle spelas i komedifilmfestivalen här. Jag svarade att jag redan visste om filmen, att den spelades på nyårsafton i flera länder. Han frågade om jag hade hört talas om Freddie Frinton, som spelade rollen av betjänten. Jag visste om Frinton i hans roll som den stupfulla mannen, men jag visste inte att det var han som framträdde som betjänten i ”Dinner for One”.