Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hej allihopa, jag är Engla.
I Sverige, precis som i många andra länder, firas Alla hjärtans dag. Dagen firas den 14e februari och har firats i Sverige sedan runt 1960.
I den här lektionen får du lära dig om var Alla hjärtans dag kommer ifrån och hur den firas i Sverige.
Vet du vad den vanligaste gåvan att ge på alla hjärtans dag är i Sverige?
Vi ger er svaret i slutet av den här videon.
Alla hjärtans dag har sitt ursprung från medeltiden då man firade helgonet Sankt Valentin i Frankrike och England. Den kallas därför också Valentindagen eller Sankt Valentins dag. Kopplingen till romantik och kärlek uppstod antagligen genom en folklig föreställning om att fåglar i mitten av februari sökte och fann sin partner. Detta inspirerade pojkar och flickor att fundera på vem som skulle bli deras Valentin, det vill säga vem som de skulle bli ihop med.
I England och Frankrike på 1300-talet blev Valentindagen en fest för ungdomar och förälskade människor, och parbildningslekar var vanliga. Det var först då som helgonet började förknippas med kärlek. Även i Sverige har seden att på lek para ihop flickor och pojkar funnits, men den traditionen var runt pingsten. Under medeltiden uppstod också en sed att skriva kärleksbrev med rimmade dikter till sin käraste, och senare på 1800-talet blev utsmyckade Valentinkort populära.
I Sverige har alla hjärtans dag inte firats så mycket förrän på 1960-talet, då det lanserades av kommersiella skäl. Nordiska Kompaniet försökte importera seden till Sverige år 1956, men det tog tid innan firandet blev mer än det hjärtformade gelégodiset. Under 1990-talet började alla hjärtans dag uppmärksammas mer i skolorna och då tog firandet fart och har funnit sin plats som alla hjärtans dag i den svenska högtidskalendern.
På alla hjärtans dag säljs över fyra miljoner rosor i Sverige! Framförallt efterfrågas mörkröda rosor, men eftersom efterfrågan på rosor i världen är större än tillgången just denna dag, säljs det även många mörkröda tulpaner och nejlikor då.
Och nu ska ni få svaret på quizet vi hade tidigare.
Vet du vad den vanligaste gåvan att ge på alla hjärtans dag är i Sverige?
Blommor är, som du kanske förstått, vanligast att ge som gåva, tätt följt av middagsbjudning. Den mest uppskattade gåvan är dock just middagsbjudning. Det man minst vill ha är geléhjärtan.
Hur var den här lektionen? Lärde du dig något intressant?
Hur firas Alla hjärtans dag i ditt land?
Lämna oss en kommentar på SwedishPod101.com. Vi ses nästa lektion!

Comments

Hide