Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hej allihopa, jag är Engla.
I många länder firas mors dag! Sverige är inget undantag. I Sverige firas mors dag den sista söndagen i maj.
I den här lektionen får du lära dig om hur traditionen kom till Sverige, hur den firas där och mycket mer!
Vet du vad mammorna i Sverige helst vill få i present på mors dag?
Vi ger er svaret i slutet av den här videon.
Mors dag firas den sista söndagen i maj och dagen instiftades i Sverige år 1919 på initiativ av författaren Cecilia Bååth-Holmberg efter amerikansk förebild. Det är en typisk dag för det framväxande välfärdssamhället under 1900-talet, då flera högtidsdagar skapades. Samhället på den tiden byggdes kring kärnfamiljen, och på den här dagen ville man uppmärksamma just modern i denna kärnfamilj.
Det delades ut ett litet häfte år 1920 med ett antal instruktioner om hur mors dag kunde firas. Bland annat stod det att man kunde hissa den svenska flaggan, barnen kunde sjunga för modern på morgonen, få frukost på sängen och blommor. Mor kunde även få vila från allt hushållsarbete. Ledighet från hushållsarbetet vid början av 1900-talet var ovanligt för en kvinna, vilket gjorde dagens symbolik extra stark.
Det tog dock ganska lång tid innan mors dag firades i stor utsträckning i Sverige. Personer födda på tidigt nittonhundratal och deras barn firade inte dagen på samma sätt som idag. Det var många som trodde att dagen bara hittades på för kommersiella syften för att affärer skulle få sälja mer. Nu för tiden firas mors dag ungefär som den var tänkt att firas när den först kom till Sverige, med en gåva och frukost på sängen.
Anledningen till att Sverige firar mors dag senare än de flesta andra länderna sägs bero på att det är större chans att man kan gå ut och plocka blommor och ge till sin mamma. Blommor blommar sent i Sverige!
Och nu ska ni få svaret på quizet vi hade tidigare.
Vet du vad mammorna i Sverige helst vill få i present på mors dag?
Enligt en undersökning 2010 ville mammorna helst slippa laga middag! Det man helst ville ge bort var dock blommor. En middag kom först på andra plats.
Hur var den här lektionen? Lärde du dig något intressant?
Brukar du ge någonting till din mamma på mors dag?
Lämna oss en kommentar på SwedishPod101.com. Vi ses nästa lektion!

Comments

Hide