Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hej allihopa, jag är Engla.
I Sverige firar vi julafton och inte juldagen, så dagen alla barn, och kanske vuxna, längtar till är den 24e december!
I den här lektionen kommer du få lära dig om julafton i Sverige, och vad vi gör när vi firar den!
Vet du vad det första tomten säger när han kommer hem till en svensk familj på julafton är?
Vi ger er svaret i slutet av den här videon.
I Sverige är det tradition att fira jul med familj och släkt. Det är vanligt att hela släkten samlas runt tolvtiden för att äta en gemensam jullunch. Jullunchen brukar bestå av bland annat risgrynsgröt och mackor med julskinka. Det är heller inte ovanligt att man äter jullunchen först, och sen samlar släkten. Man gör lite som man vill!
Efter lunch, klockan 15:00 börjar Kalle Anka på tv. Varje julafton sedan 1960 har samma Kalle Anka-program sänts i svensk tv och har blivit en klassiker. Varje år hamnar programmet i topp 5 över de mest sedda tv-programmen under året. 2012 var det hela 3 900 000 personer som tittade! Tänk då på att Sverige bara har cirka nio miljoner invånare. Ganska häftigt, eller hur?
Efter Kalle Anka brukar man börja med middagen! På ett svenskt julbord brukar vi duka fram inlagd sill, potatis, prinskorv, köttbullar, Janssons frestelse, lax med mer. Till detta dricker vi ofta julöl eller julmust! Julmust är en läsk som konsumeras vid jul och påsk. På påsken ändrar den dock namn till påskmust. Receptet är hemligt och enbart tre personer känner till de exakta ingredienserna! Efter middagen delar vi ut julklappar till varandra, och ibland kommer tomten.
På julafton brukar en familjemedlem låtsas gå och köpa tidningen, men kommer sedan tillbaka utklädd till jultomten och börjar julklappsutdelningen!
Och nu ska ni få svaret på quizet vi hade tidigare.
Vet du vad det första tomten säger när han kommer hem till en svensk familj på julafton är?
Svaret är: "Ho ho ho! Finns det några snälla barn här?". När tomten frågat detta brukar barnen svara att de har varit snälla, och sedan får de julklappar! Självklart får de julklappar även om de varit stygga!
Hur var den här lektionen? Lärde du dig något intressant?
Vad önskar du dig i julklapp?
Lämna oss en kommentar på SwedishPod101.com. Vi ses nästa lektion!

Comments

Hide