Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hej allihopa, jag är Engla.
Kräftpremiären i Sverige har länge varit den 7e augusti, men idag är den i början av augusti, utan bestämt datum.
I den här lektionen får du lära dig mer om kräftor, kräftpremiären och kräftskivor!
Svenska kräftor är väldigt dyra. Vet du från vilka länder Sverige vanligtvis importerar kräftor från?
Vi ger er svaret i slutet av den här videon.
År 1878 bestämdes det att kräftfiske var förbjudet under juni och juli eftersom att man trodde att den svenska kräftan kunde utrotas. Kräftpremiären blev alltså den dag på året då man tidigast fick fiska och sälja kräftor. Traditionellt börjar kräftfisket den 7 augusti kl 17.00. År 1982 ändrades tidpunkten för kräftfisket till klockan 17 den första onsdagen i augusti. 1994 togs förbudet mot kräftfiske bort, men de flesta väljer att inleda kräftätandet i början av augusti.
Efter fångsten ska kräftorna hållas vid liv fram till kokningen. De bör svältas i minst ett dygn så att tarmen töms. Kräftorna avlivas genom att man släpper ned dem i kokvattnet med huvudet före. För att de inte ska lida bör man inte tillsätta för många kräftor till kokningen på en gång, eftersom vattentemperaturen då hastigt sjunker. Man kokar sedan kräftorna i bland annat dill, öl och kryddor som ger dem en salt smak. Från början är kräftorna svarta, men blir röda när de kokats.
Kräftskivan bildades under 1900-talets början och är en traditionell svensk fest under sensommaren och hösten. På en kräftskiva äter man bland annat kräftor, rostat bröd och västerbottenpaj, dricker snaps, sjunger snapsvisor och har trevligt tillsammans. Det är vanligt att dekorera med svenska flaggor och kräftlyktor med månansikten på. Man brukar även ha på sig hattar med bilder av kräftor på, så kallade kräfthattar. I regel brukar folk bli berusade på dessa tillställningar.
Första gången kräftor nämns som mat i Sverige är i ett brev från Erik XIV år 1562, där kungen befaller att man ska skaffa fram så många kräftor som möjligt inför hans syster Annas bröllop. Kung Erik odlade även kräftor i vallgravarna runt Kalmar slott.
Och nu ska ni få svaret på quizet vi hade tidigare.
Svenska kräftor är väldigt dyra. Vet du från vilka länder Sverige vanligtvis importerar kräftor från?
De vanligaste länderna är Kina, Turkiet och Spanien. När år 1907 sjukdomen kräftpesten spreds i Sverige ville man försäkra sig om att den svenska kräftan inte skulle dö ut, så man började importera. Importerade kräftor kostar cirka 150 till 200 kronor kilot om de är färska medan svenska kräftor kan kosta så mycket som 700 kronor per kilo!
Hur var den här lektionen? Lärde du dig något intressant?
Äter ni kräftor i ditt land?
Lämna oss en kommentar på SwedishPod101.com. Vi ses nästa lektion!

Comments

Hide