Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hej allihopa, jag är Engla.
Jullov är i Sverige ett 2,5 veckors lång ledighet som varar mellan slutet av december och början av januari.
I den här lektionen kommer du få lära dig om julavslutningar i Svenska skolor och hur svenskarna väljer att fira sitt jullov.
Vet du vilka de två populäraste resmålen för svenskarna under jullovet är?
Vi ger er svaret i slutet av den här videon.
Jullovet i svenska skolor brukar börja ungefär i mitten av december, vanligtvis kring den 21a och pågå till början av januari. Jullovet för svenska barn och ungdomar är det näst längsta lovet, efter sommarlovet. Jullovet varar mellan två terminer, höstterminen och vårterminen. När man går i högskolan ändras definitionen från jullov till inläsningsperiod. Detta innebär att man ska använda sitt jullov till att förbereda kommande termin.
Terminsavslutningen inför jullovet i mitten av december kallas i Sverige ofta för julavslutning. Julavslutningar hålls ofta i klassrum och ibland i kyrkan. Ungefär 25 procent av skolorna i Sverige har julavslutning i kyrka, men det blir mindre och mindre vanligt. Julavslutningen ser olika ut på varje skola. Ibland pratar rektorn inför skolan och elever uppträder. Efter det brukar barnen gå tillbaka till sina klassrum för avslutning med sin egen klass. Det är inte en lika viktig avslutning som inför sommarlovet.
Sverige kan bli väldigt kallt på vintern. Det finns dock många som njuter av kyla och snö och väljer att på jullovet åka någonstans och åka skidor och snowboard. Vanliga resmål är Sälen och Åre. Många stannar dock hemma och firar jul på traditionellt svenskt sätt. Många museer har speciella jullovsaktiviteter där barn kan komma med sina föräldrar och leka, vara kreativa och ha roligt.
I Stockholm är det ungefär 16 procent som väljer att åka utomlands under jullovet medan det i norra Sverige enbart är 5 procent som gör samma sak. I Stockholm är medeltemperaturen i december cirka 0 grader, medan den i norr ligger runt minus 15.
Och nu ska ni få svaret på quizet vi hade tidigare.
Vet du vilka de två populäraste resmålen för svenskarna under jullovet är?
Gran Canaria och Phuket är de två absolut populäraste resmålen. Många reser bort för att slippa julstressen och kylan. Ungefär 50 procent av de som ska resa utomlands åker till varmare platser än Sverige.
Hur var den här lektionen? Lärde du dig något intressant?
Vad gör man på jullovet i ditt land?
Lämna oss en kommentar på SwedishPod101.com. Vi ses nästa lektion!

Comments

Hide