Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hej allihopa, jag är Engla.
Halloween är inte en svensk högtid, men har på senare tiden börjat firas även i Sverige. Halloween infaller den 31a oktober.
I den här lektionen kommer du få lära dig om hur man firar halloween i Sverige.
Vet du vad trick or treat heter på svenska? Alltså när man ber sina grannar om godis.
Vi ger er svaret i slutet av den här videon.
Halloween har sitt ursprung på Irland och Skottland, men kom till Sverige via amerikansk populärkultur. Halloween slog igenom i Sverige under 1990-talets andra hälft. En Halloweentradition bland barn är att klä ut sig i spökkostymer, och gå runt till grannarna för att be dem om godis, ungefär som påskkärringarna i Sverige gör på påsken. Det svenska Halloweenfirandet omsätter varje år cirka en miljard kronor i Sverige.
Det var först i början av 1990-talet som man började lansera högtiden på riktigt i Sverige. Försäljningen av Halloweensaker ökade kraftigt under 1991 och spreds till Göteborg och Malmö under 1992 och 1993. 1995 blev Halloweenfirandet mer allmänt i Sverige. I Sverige har Halloween blivit affärskedjornas högtid eftersom de får sälja mycket halloweenrelaterade varor så som utklädnader och så vidare.
Under 2000-talet ökade halloweenfirandet mer och mer i Sverige. Det var inte bara barn som firade utan även vuxna började ha halloweenfester. De flesta har privata fester, men även krogar och restauranger arrangerar dem ibland. Enligt en undersökning firade fyra av tio svenskar halloween år 2010. Många skolor och dagis håller halloweenfester för barnen.
Halloween infördes till Sverige av butikskedjan Buttericks när efterfrågan ökade omkring år 1984. Buttericks är en affär som säljer utklädningskläder och festsaker och är ett av Sveriges äldsta detaljhandelsföretag.
Och nu ska ni få svaret på quizet vi hade tidigare.
Vet du vad trick or treat heter på svenska? Alltså när man ber sina grannar om godis.
Trick or treat heter på svenska bus eller godis! I Sverige är det dock inte så vanligt att man gör något större bus när man inte fått godis.
Hur var den här lektionen? Lärde du dig något intressant?
Hur firar du halloween i ditt land?
Lämna oss en kommentar på SwedishPod101.com. Vi ses nästa lektion!

Comments

Hide