Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hej allihopa, jag är Engla.
Påsken infaller någon gång mellan den 22a mars och 25e april! Den dagen vi firar mest är Påskafton, som infaller lördagen innan Påskdagen.
I den här lektionen kommer du få lära dig om svenska traditioner vid påsk!
Kan du gissa hur mycket godis svenskarna åt under påsken 2010?
Vi ger er svaret i slutet av den här videon.
Under påsk finns det många olika speciella dagar. En av dem är Skärtorsdagen och brukar firas genom att barnen går Påskkärring! Enligt gammal tradition är påskkärringen en häxa som flyger på kvast till Blåkulla under skärtorsdagen, och återvänder på påskdagen. Så under skärtorsdagen går barn runt i grupp, utklädda till påskkärringar, och ger egenmålade påskkort och önskar en trevlig påsk till grannar och bekanta. Som tack blir de bjudna på godis!
På påsken äter vi mycket, precis som på alla andra helgdagar i Sverige. På påsken äter vi ungefär samma saker som på julen, fast med lax och äggen i fokus! Till skillnad från julmaten är påskmaten en smula lättare. Vad man äter brukar dock variera lite från region till region.
Påskafton är påskens motsvarighet till julafton. På påskafton får nämligen barnen påskägg gjorda av papp, fyllda med godis! Beroende på hur kreativa föräldrar man har får ibland barnen gå på skattjakt och leta efter dessa ägg. Det sägs att det är påskharen som kommer med äggen, så då tycker barnen kanske det känns mer äkta och troligt om äggen ligger gömda i trädgården!
Påskens motsvarighet till julgran är påskriset! I Sverige tar vi in björkris och klär med målade ägg och färgglada fjädrar. På offentliga platser brukar påskrisen stå utan vatten eftersom lövsprickningen kan orsaka problem för allergiker.
Och nu ska ni få svaret på quizet vi hade tidigare.
Kan du gissa hur mycket godis svenskarna åt under påsken 2010?
Svaret är 6000 ton godis! Svenskarna äter faktiskt cirka 17 kilo godis per person och år, vilket är dubbelt så mycket som genomsnittet i EU. Det är även mest i världen!
Hur var den här lektionen? Lärde du dig något intressant?
Ska du gå påskkärring i år?
Lämna oss en kommentar på SwedishPod101.com. Vi ses nästa lektion!

Comments

Hide