Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hej allihopa, jag är Engla.
Midsommarafton infaller en fredag mellan den 19e och den 25e juni och är sommarens stora fest som även brukar vara startskottet för många svenskars sommarledighet.
I den här lektionen får du lära dig om vad midsommar är och hur vi firar det i Sverige
Vet du vad som händer om du på midsommarafton lägger sju olika sorters blommor under kudden?
Vi ger er svaret i slutet av den här videon.
Midsommarafton firas nära sommarsolståndet, som är det dygnet när dagen är som längst och natten som kortast. Ursprunget till att man firar den här dagen är just för att glädjas åt den längsta dagen på året. Den korrekta dagen att fira midsommar på vore då alltså den 21a juni, då sommarsolståndet brukar inträffa. Midsommarafton är konstigt nog inte en allmän helgdag i Sverige även om den i lagtexter jämställs med helgdagar som julafton och påskafton.
På midsommarafton är det tradition att resa en midsommarstång. Midsommarstången är utformad som ett kors och kläs med björklöv och blommor. Sedan dansar man i stor grupp runt stången och sjunger olika sånger, ofta ackompanjerat av dragspel. Kvinnor och barn brukar göra egna kransar av björklöv och blommor som de har i håret. Man får dock akta sig för fästingar!
På midsommar är det nog bra om du är extra försiktig! I samband med midsommar finns en stark tradition av alkoholkonsumtion. Det är vanligt att dricka snaps och sjunga snapsvisor till maten, för att senare på kvällen övergå till lite andra alkoholhaltiga drycker. Detta gör midsommar till en av de dagarna på året då mest fylleri och bråk inträffar. Eftersom midsommar är starten på mångas semester är det många som reser just runt den här tiden. På grund av detta inträffar mycket trafikolyckor.
Små Grodorna är en sång som sjungs när vi dansar runt midsommarstången! Dansen är rolig och de dansande imiterar grodor. Dansen brukar bli extra populär efter ett par snaps!
Och nu ska ni få svaret på quizet vi hade tidigare.
Vet du vad som händer om du på midsommarafton lägger sju olika sorters blommor under kudden?
Det sägs att om du lägger sju olika sorters blommor under kudden på midsommarafton så kommer du drömma om personen du kommer att gifta dig med i framtiden!
Hur var den här lektionen? Lärde du dig något intressant?
Har du någon liknande festival i ditt land?
Lämna oss en kommentar på SwedishPod101.com. Vi ses nästa lektion!

Comments

Hide