Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hej allihopa, jag är Engla.
Valborgsmässoafton firas den 30e april och grundar sig antagligen på en hednisk högtid från Tyskland men har under årens lopp firats av en väldans många olika anledningar!
I den här lektionen får du lära dig om varför vi firar Valborg i Sverige idag, och vad valborgsmässoafton haft för betydelse förr!
Vet du vad som händer dagen efter Valborgsmässoafton, den 1a maj?
Vi ger er svaret i slutet av den här videon.
Förr i tiden när kristendomen kommit till Sverige trodde man att häxorna på valborgsmässonatten red på kvastar eller getter till gamla offerplatser och gjorde ofog i djävulens sällskap. För att oskadliggöra sig mot dessa dumma saker tände människor eldar och förde oväsen! Valborgsmässoafton handlade alltså om att skydda sig från häxor och skrämma bort onda andar!
Nu för tiden är det väldigt få som sammankopplar Valborg med att skrämma iväg häxor. Innan kristendomen kommit till Sverige firade man våren och ljuset och tände eldar för att bränna det gamla för att få plats för det nya! Sveriges vinter är väldigt lång och mörk, så det var en självklarhet att fira när äntligen ljuset tittade fram! Nu för tiden brukar man göra upp en stor eld där man samlas, sjunger sånger, grillar korv och myser.
Valborg är även en stor högtid för många av Sveriges och Finlands universitet och högskolor! Den 30e april sätter man på sig sin studentmössa och många event arrangeras. Vanligtvis brukar orkestrar spela och vårtal hållas. Ibland arrangeras även tävlingar. I studentstaden Uppsala äger den så kallade Forsränningen rum varje år sedan 1975. Varje år samlas tusentals människor för att titta på.
På hednisk tid firade man i Norden en äldre högtid som var kopplad till de döda. Gränsen mellan de levande och de döda ansågs vara svagast just under den här natten.
Och nu ska ni få svaret på quizet vi hade tidigare.
Vet du vad som händer dagen efter Valborgsmässoafton, den 1a maj?
Den 1a maj brukar olika vänsterorganisationer demonstrera och hålla möten runt om i hela världen, och inte minst i Sverige! Den första Förstamajdemonstrationen hölls i Sverige år 1890.
Hur var den här lektionen? Lärde du dig något intressant?
Tror du på häxor?
Lämna oss en kommentar på SwedishPod101.com. Vi ses nästa lektion!

Comments

Hide