Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hej allihopa, jag är Engla.
Lucia är en högtid som firas det 13e december, i samband med julen. Den här traditionen härstammar både från Norden och Sicilien.
I den här lektionen får du lära dig om varför man firar Lucia och hur vi gör det i Sverige.
Vet du vad det kallas när man klär sig till Lucia och sjunger sånger, ger lussebullar och glögg till föräldrar och grannar?
Vi ger er svaret i slutet av den här videon.
På Sicilien är Lucia ett helgon som led en martyrdöd. Hon blev arresterad av kejsar Diocletianus som förföljde kristna. Legenden säger att Lucia bar ner mat till fångarna, och för att se bättre satte hon ljus på huvudet. Hon dömdes till att jobba på bordell, men vägrade och frös fast i marken och gick inte att rubba. Då hällde de het olja på henne, men hon gjorde sig inte illa. Till slut stack någon ett svärd i henne, men hon överlevde det också. Hon dog när de gav henne den sista smörjelsen.
I Sverige trodde folk att den 13 december var en farlig natt eftersom många övernaturliga makter var i rörelse och att djuren kunde tala under lucianatten. Det finns nästan ingen koppling till helgonet Lucia med det svenska firandet, och namnet på högtiden är en senare företeelse än själva firandet. I Sverige började antagligen firandet av den här dagen någonstans i Västsverige, och har sedan spritt sig över hela landet.
Nu för tiden firas Lucia till exempel i svenska skolor då barnen ofta får välja en flicka som Lucia, medan de andra flickorna är tärnor. Lucia klär sig i en vit klänning, har ljus i håret och ett rött sidenskärp. Lucia, tärnorna och stjärngossarna sjunger sedan Luciasånger för resten av skolan. Detta kallas för att gå luciatåg. Det väljs även en Lucia i varje kommun, och en flicka blir Sveriges Lucia.
Den första gången någon skrivit om en Lucia med ljus på huvudet var år 1820, och då var det otroligt nog en manlig Lucia! Nu för tiden klär sig killar ibland ut sig till Lucia på skoj.
Och nu ska ni få svaret på quizet vi hade tidigare.
Vet du vad det kallas när man klär sig till Lucia och sjunger sånger, ger lussebullar och glögg till föräldrar och grannar?
Det kallas för att lussa! Det är vanligt att barn klär ut sig till Lucia och tärnor och kommer med Luciafrukost till sina föräldrar tidigt på morgonen!
Hur var den här lektionen? Lärde du dig något intressant?
Har du något liknande firande i ditt land?
Lämna oss en kommentar på SwedishPod101.com. Vi ses nästa lektion!

Comments

Hide