Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hej allihopa, jag är Engla."
Från år 1916 har Sveriges nationaldag firats varje år den 6e juni.
I den här lektionen får du lära dig om varför just den 6e juni blev Sveriges nationaldag och lite annan kuriosa kring dagen.
Sveriges nationaldag är även en salutdag. Vet du vilka de andra fem salutdagarna är i Sverige?
Vi ger er svaret i slutet av den här videon.
Nationaldagen firas den 6e juni bland annat eftersom det är dagen då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung 1523 och Sverige blev ett självständigt land. Hertig Karl skrev även under den nya 1809 års regeringsform vid samma datum, och Sveriges riksdag tog det första beslutet år 1973 om 1974 års regeringsform. Från början kallades dagen för Svenska flaggans Dag, men år 1983 bestämdes det att den 6e juni även skulle betraktas som en nationaldag.
Idén till firandet av svenska flaggans dag kom från en man vid namn Nils Ljunggren när han tjänstgjorde inom landstormen sommaren 1915. Tanken var först att den skulle firas i Stockholm redan hösten 1915, men ett utomhusfirande på senhösten tyckte man inte var praktiskt, så man bestämde sig för att fira svenska flaggans dag den 6e juni istället. Tanken med firandet var att samla in pengar till landstormen.
Sedan år 2005 är även Sveriges nationaldag en arbetsfri helgdag. Ett skäl till att göra nationaldagen till en helgdag var att många invandrare förvånades över att svenskarna inte firade sin nationaldag. För i Sverige firas faktiskt inte nationaldagen så mycket. En del hissar den svenska flaggan, några äter smörgåstårta, men de flesta gör ingenting alls denna dagen. Det finns många som tycker att midsommarafton borde bli Sveriges nationaldag istället eftersom den dagen har sedan länge firats och varit förknippad med Sverige.
Eftersom man gjort nationaldagen till en helgdag har man tagit bort Annandag pingst som helgdag. Annandag pingst infaller alltid en måndag, men den 6e juni kan infalla även på helgen. På så vis blir svenskarna av med en helgdag ibland!
Och nu ska ni få svaret på quizet vi hade tidigare.
Sveriges nationaldag är även en salutdag. Vet du vilka de andra fem salutdagarna är i Sverige?
Svaret är Kungens namnsdag och födelsedag, kronprinsessans födelsedag, drottningens namnsdag och födelsedag. Vid salut skjuter man 21 skott med 5 sekunders mellanrum med kanon.
Hur var den här lektionen? Lärde du dig något intressant?
Hur firar ni nationaldagen i ditt land?
Lämna oss en kommentar på SwedishPod101.com. Vi ses nästa lektion!

Comments

Hide