Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Alla Hjärtans Dag
Alla Hjärtans dag är en högtid som firas på den 14e februari.
Det firas inte bara i Sverige men i till exempel USA, Japan, England, och Frankrike. Det är en högtid som dateras ända tillbaka till medeltiden, men har rötter redan innan det.
Det är ingen som vet hur Alla Hjärtans Dag kom till men det rätt säkert att den katolska kyrkan firade ett helgon vid namn av Valentinius på slutet av 400 talet.
Men det är fortfarande okänt vem Valentinius faktiskt var.
Enligt en medeltida berättelse så ska St. Valentinius ha återgett synen åt sin fångvaktares dotter.
Det finns en annan berättelse med rommerska rötter.
I den här berättelsen sägs det att Sankt Valentin som var en kristen i Rom på 200-talet blev dömd till halshuggning efter att ha trotsat Kejasare Claudius II och vigt många unga par. Innan Valentins död hann han skriva ett brev till kvinnan han älskade, nämligen fångvaktens dotter.
På 1300-talet blev alla hjärtans dag en fest för ungdomar och förälskade.
Detta uppkom på grund av att man tyckte att man skulle göra som fåglarna och söka en partner tidigt i vår.
Sen så var målet att man skulle hålla ihop i mer än 1 år.
Från och med det här började alla hjärtans dag förknippas med kärlek.
I Sverige firar man det lite hur man vill, men det handlar om att göra något speciellt för den man älskar eller tycker om och att man ska fira kärlek i allmänhet.
Vanligtvis köper man en present, till exempel, choklad, blommor (speciellt rosor), nallar, och geléhjärtan.
Det är också vanligt att man bjuder ut sin älskade på en romantisk middag, antingen hemma eller ute på en lite finare restaurang.
Vare sig det är en stor eller liten present så är det alltid tanken som räknas.

5 Comments

Hide
Please to leave a comment.
😄 😞 😳 😁 😒 😎 😠 😆 😅 😜 😉 😭 😇 😴 😮 😈 ❤️️ 👍

SwedishPod101.com Verified
Thursday at 06:30 PM
Pinned Comment
Your comment is awaiting moderation.

Alla Hjärtans Dag

Alla Hjärtans dag är en högtid som firas på den 14e februari. Det firas inte bara i Sverige men i till exempel USA, Japan, England, och Frankrike. Det är en högtid som dateras ända tillbaka till medeltiden, men har rötter redan innan det.
Det är ingen som vet hur Alla Hjärtans Dag kom till men det rätt säkert att den katolska kyrkan firade ett helgon vid namn av Valentinius på slutet av 400 talet. Men det är fortfarande okänt vem Valentinius faktiskt var. Enligt en medeltida berättelse så ska St. Valentinius ha återgett synen åt sin fångvaktares dotter.
Det finns en annan berättelse med rommerska rötter. I den här berättelsen sägs det att Sankt Valentin som var en kristen i Rom på 200-talet blev dömd till halshuggning efter att ha trotsat Kejasar Caudius II och vigt många unga par. Innan Valentins död hann han skriva ett brev till kvinnan han älskade, nämligen fångvaktens dotter.
På 1300-talet blev alla hjärtans dag en fest för ungdomar och förälskade. Detta uppkom på grund av att man tyckte att man skulle göra som fåglarna och söka en partner tidigt i vår. Sen så var målet att man skulle hålla ihop i mer än 1 år. Från och med det här började alla hjärtans dag förknippas med kärlek.
I Sverige firar man det lite hur man vill, men det handlar om att göra något speciellt för den man älskar eller tycker om och att man ska fira kärlek i allmänhet. Vanligtvis köper man en present, till exempel, choklad, blommor (speciellt rosor), nallar, och geléhjärtan. Det är också vanligt att man bjuder ut sin älskade på en romantisk middag, antingen hemma eller ute på en lite finare restaurang. Vare sig det är en stor eller liten present så är det alltid tanken som räknas.

Team SwedishPod101.com
Thursday at 05:44 PM
Your comment is awaiting moderation.

Hej Ayman,


Thank you for your input. Please let us know what information or typos you find, and we'll do our best to adjust them. 👍


Thank you!


VickyT

Team SwedishPod101.com

Ayman Debs
Friday at 05:59 PM
Your comment is awaiting moderation.

rnInnan Valentins död hann han skriva ett brev till kvinnan han älskade, nämligen fångvaktens dotter.rnrnHi;rnI found some mistakes both in Swedish and in translation, which I believe should not be exist.

Team Swedishpod101.com
Saturday at 01:28 AM
Your comment is awaiting moderation.

Hej Tom,

You're absolutely right, it's a spelling mistake. The correct spelling is "kejsare". Thank you for pointing out the mistake.


VickyT

Team Swedishpod101.com

Tom
Friday at 03:46 AM
Your comment is awaiting moderation.

Is the word "Kejasare" in Kejasare Claudius spelled incorrectly? I can only find "Kejsare" in Svenska Akademiens ordlista (SAOL).