Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Midsommar
Midsommar är en högtid som firas runt sommarsolståndet.
Från början är inte midsommar en kristen högtid, men kyrkan valde att fira Johannes Döparens födelse vid samma tidpunkt.
Tidigare så firades Johannes dagen och midsommar på samma dag men 2003 flyttades Johannes dagen till söndagen efter midsommar.
Den hedniska midsommaren är den längsta dagen och den kortaste natten på året, som ibland också kallas för solståndet.
Norr om den norra polcirkeln går inte ens solen ner, och det är ljust dygnet runt. Den kristna kyrkan bestämde på 300-talet att Johannes Döparens dag skulle firas samtidigt som Midsommar.
På 1300-talet försökte nunnorna få tillstånd att anordna folkliga fester för att få slut på det stökiga folkliga firandet som bland annat innehöll dans på kyrkogårdar och skamlösa visor.
1425 så förbjöds midsommar och kyrkan försökte få det folkliga firandet att bli ett firande av johannes döparen, men misslyckades.
Idag så firas midsommar med dans och sång runt en så kallad midsommarstång. En midsommarstång är en lövad och blomprydd stång eller påle i form av ett kors med två kransar som hänger.
Man bildar en ring och dansar omkring stången och sjunger kända lekvisor.
Midsommarstången kom antagligen från Tyskland på 1300-talet eller 1400-talet. Kvinnor och barn och ibland även män har ofta på sig blomsterkransar på huvudet.
Maten är också väldigt viktigt i firandet.
Man äter matjessill, gräddfil, färskpotatis, och jordgubbar till efterrätt.
Till maten dricker man Snaps, öl, och cider.
Midsommar har ett stort inslag av tro på övernaturliga väsen.
Det sägs att man ska akta sig speciellt för näcken.
Det sägs om barn plockar 7 eller 9 blommor och klättrar över 9 gärdesgårdar och lyckas somna utan ett ord, så ser man sin framtid i sin dröm.

Comments

Hide